Det er ikke mængden af år i dit liv, der tæller, det er mængden af liv i dine år

-Abraham Lincoln

Samtale som behandling

Nogle gang kan en god og dyb samtale med en ven, forælder eller kollega være tilstrækkelig når der er sorte skyer og det hele bøvler. Andre gange vil det være vigtigt og nødvendigt at tale med en neutral person, og som samtidig har faglig viden og erfaring med sig. Mange oplever derfor, at det er befriende og kan åbne nye døre at tale med en psykolog.

Jeg ser mig selv som et professionelt medmenneske. Professionel, fordi jeg tager min faglighed alvorligt, og er optaget af at hele tiden udvikle mig igennem videreuddannelse og supervision. Medmenneske, fordi jeg inderligt ønsker at du føler dig set og forstået i samtale med mig.

Vi ved at det bedste udgangspunkt for læring og udvikling er, at man føler sig tryg og respekteret. Derfor ser jeg det som afgørende, at du først og fremmest føler dig tryg hos mig, så du kan udforske dig selv og dine følelser. Samtidig er det nødvendigt at blive udfordret på dét, der er svært, hvis vi skal udvikle os. Derfor vil jeg også gøre mig umage med at udfordre dig på en omsorgsfuld måde.

De fleste som kommer til en samtale hos mig, har symptomer. Nogen er triste, døjer med uro og tankemylder, men ved ikke hvorfor. Andre er i en livskrise, eller har oplevet noget voldsomt. For en sikkerheds skyld, anbefaler jeg at du tager en tjek hos læge før opstart for at udelukke at plager skyldes somatiske forhold.


Det kan også være godt at overveje, om psykologhjælp er den hjælp, der er den bedste for dig lige nu. Hvis der er basale områder i dit liv, som ikke hænger sammen - måske mangler du et sted at bo eller har en økonomi, som er meget usikker - så kan det være meget svært at have overskud til at arbejde med psykologiske temaer.

De besværlige følelser

Følelser kan opleves som besværlige, men de forsøger bare at hjælpe os med at leve i kontakt med os selv. Jeg har altid være optaget af følelser. Jeg er fascineret af små børn, som spontant og umiddelbart er i kontakt med, og handler ud fra sine følelser. Med tiden tilpasser vi os omgivelserne, og nogen gange tilpasser vi os så meget, at mister kontakten til os selv og følelserne.

Følelser kan være tydelige og spontane, andre gange uforståelige og blot mærkes som en vag uro. Nogen gange kan vi slet ikke mærke noget, selv om vi “burde” blive vrede. Andre gange mærker vi “noget” i kroppen, som vi forsøger at undgå, eller bare skubber til side, og håber det på et tidspunkt “går over”.

Følelserne er som et kompas, som fortæller hvor vi skal i livet. De dirigerer dig i rigtig retning, væk fra det der gør dig ondt, og mod det som er godt for dig. Men som psykologen Johanne Refseth siger: “nogen gange ligger kompasset nederst i rygsækken”.

EMDR

Nogen gange giver det mening at have et større fokus på ubehagelige oplevelser, eller traumer. I disse tilfælde, vil jeg have et større fokus på bearbejdning af konkrete hændelser, og til dette bruger jeg metoden EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) . Dette er en psykoterapi, som hjælper dig til både at mindske ubehag og forarbejde tidligere oplevelser, der kan virke forstyrrende i dagligdagen.

EMDR tager udgangspunkt i, at der bag ved alle symptomer og reaktioner ligger en oplevelse, som den enkelte ikke har været i stand til at bearbejde på en hensigtsmæssig måde, på det tidspunkt hvor det sker. EMDR terapi vil derfor ofte have fokus rettet mod den eller de bagvedliggende hændelser for at hjælpe med at håndtere/bearbejde årsagen til de forskellige symptomer, reaktioner og svære følelser.

WHO har i 2013 anerkendt EMDR som en effektiv terapi til behandling af PTSD og efterfølgende anbefalet EMDR terapi til behandling af både PTSD og mange andre forhøjede stresstilstande.

“…men jeg ved ikke hvad jeg vil have hjælp til?”

Det er vigtigt for mig, at du får netop den hjælp, du har behov for. I begyndelsen ved du måske ikke hvad det vigtigste fokus skal være, og så bliver det min opgave at hjælpe dig til at skabe et fokus, så vi kan trække i samme retning. Vi gør os derfor umage med at skabe et klart fokus så tidligt i terapiforløbet som muligt.

Hvad nu hvis jeg ikke kan sætte præcise ord på, hvad min udfordring er? 

Der er altid en grund til, at man kommer til en terapisamtale. Og hvis du ikke kan sætte ord på hvad din udfordring er, så er det vores fælles opgave at undersøge hvorfor det er svært for dig at mærke dig selv og dine behov. Som regel hænger dette sammen med de symptomer du oplever i dit liv. Du behøver således ikke at kunne sætte præcise ord på fra starten. Rent faktisk er dét at ikke vide, hvad man vil have hjælp til - mere reglen end undtagelsen.

Relevante kurser og efteruddannelser:

2022-2023: Grundtræning del I og del II i EMDR-terapi

2020: Compassionfokuseret Terapi (CFT) - 5 dage.

2019: Evidensbaseret psykoterapi til tab og komplekse sorgreaktioner

2018: Personlighedsforstyrrelser og personlighedsteori

2014-2017: 3-årig terapeutisk efteruddannelse i ISTDP (Intensive shortterm dynamic psychotherapy)

2014: Supervision af andre faggrupper

2014: Organisationspsykologi

———————————————————

Derudover flere års supervision og egenterapi hos psykologkollegaer med forskellige metode- og erfaringsbaggrund.